Alman Çoban Köpeği / Hakkında Bilgiler

Genel görümü güçlü, adaleli orta büyüklükte bir köpek cinsidir. Irkı 100 yılı aşkın süredir bu ırka özel kanunlarla korunan tek köpek ırkıdır.

Erkek Alman Kurdu : 60 - 65 cm yüksekliğindedir. Ağırlığı 30 - 40 kg dır.
Dişi Alman Kurdu : 55- 60 cm yüksekliğindedir. Ağırlığı 22 - 32 kg dır.
cobankopegihakkinda1Karakteri: Kendinden emin, uysal, sinirlerine hakim,dikkatli, akıllıdır. Cesareti sayesinde koruma, gözetleme ve efor gerektiren işleri rahatlıkla yapar.

Kafa Yapısı: Kafa ve yüz orantısı % 50 - % 50 dir. Alnı düz, burun kısmı öne doğru uzundur. Üst ve alt çene oldukça güçlüdür. Burnu siyah olmalıdır.

Çene :
Güçlüdür. Yetişkinlerde 42 diş vardır. Üst çene, alt çenedeki dişlere makas şeklinde girer. Dişler diş etine tam oturmalıdır. Eksik diş veya dişler arası boşluk makbul değildir ve yarışmalarda diskalifiye nedenidir.

Göz : Badem şeklindedir. Koyu renktedir. Açık renk gözler makbul değildir.

Kulaklar: Orta büyüklükte ve dik olmalıdır. İki kulağın büyüklüğü aynı olmalıdır. Aşağı düşen kulaklar makbul değildir ve yarışmalarda diskalifiye nedenidir. Koşarken kulaklar arkaya yatar.                                                

Dudaklar : Düz , koyu renkli ve birbirini kapatır şekilde olmalıdır.

Boyun : Güçlü, adaleli olmalı, gıdısı sarkık olmamalıdır.

Gövde : Adaleli, enseden kuyruğa kadar harmoni içinde olmalı, kalça kısmında yatay ile 23 derece eğim yapmalıdır.

Göğüs : Geniş olmalı, kaburga kemikleri tüylerin üzerinde el gezdirilirken hissedilebilmelidir.

Omuz : Yatay ile zemin arasında 90 derece açı olmalıdır. Yanlardan bakıldığında kollar aynı hizada ve parelel olmalıdır.

Cilt : Kat yapmamalı.

Tüy: Kısa ve sert tüylüdür. Tüylerin altında kalın bir tüy yastığı bulunur. Bu bakımdan  soğuk havaları seven köpektir. Kışın soğuktan veya yağmurdan korumak gerekmez. Ancak yazın ısıdan korunmalı, kesinlikle arabada yalnız ve güneş altında bırakılmamalıdır. Şoka girer.

Renk: Siyah, kızıl kahve, sarı, açık gri tonlara sahiptir. Burun siyah olmalıdır. Küçük beyaz alanlar tercih edilmez. Ayaklarında ve göğüste beyazlıklar pigment eksiklğini gösterir ve makbul değildir.  

Testisler: İki adet torbanın içinde olmalıdır. Eksik olduğunda Körung ( üretim izni verilmez )

Vucut  ısısı : 37,5 - 39 derece
Nabız : 70 dak - 130 / dak
Nefes : 10 - 30 / dak
Ergenliğe erişme : 7-10 ay
Kızışma : 30 gün sürer / yılda 2 kez olur
9 - 13. günler arası çiftleşme  için en uygun  günlerdir. En maksimum gün, dişinin yemek yemediği gündür. Bu da genellikle, kanama başlamasından sonraki  13. gündür.

Gebelik süresi : 64 gün ( 58 - 70 arası değişebilir )

Hatalı Köpekler :
Isırma eğilimli, sinirleri zayıf olanlar
ED ( omuz çıkığı ) ve HD ( kalça çıkığı ) hastalığı olanlar
Testisleri eksik olanlar
Regl olamayan dişi köpekler
Diş eksikliği olan köpekler
Beyaz köpekler
Uzun tüylü köpekler 
Burunları siyah olmayan köpekler

Sürü sahipleri, hayvanlarını yaralamayacak, kışa ve soğuka dayanıklı bir köpek olarak Alman Çoban Köpeğini tercih etmişlerdir. Alman Çoban Köpeği koruma, sürü sahiplenme, poliste,rehber köpek olarak, arama kurtarma hizmetlerinde, narkotikte, terör eylemlerinde rahatlıkla kullanılabilen çok yönlü köpeklerdir.

evre

1900 lerin başındaki Alman Kurdu Günümüz işçi sınıfı Alman kurdu Günümüz şov sınıfı Alman Kurdu Amerika'da üretilen günümüz Alman Kurdu

Nufus Kağıdı / Körung
Yukarıda anlatılan eğitim ve girilen sınavlardan sonra Alman Kurduna çok önemli bir sınav daha uygulanır. Bu da üretime uygunluk / damızlık testidir. ( Körung ) Bunun için köpeğin min. 2 yaşında olması gerekmektedir. Bu sınavda Alman Kurdu tartılır, ölçülür, yanlardan duruşuna bakılır. Bu sınvda ayrıca köpeğin kendinden eminliğine, eforuna ve dayanıklılığına bakılır.En önemlisi display riski olup olmadığını gösteren hem omuz ve hem de kalça röntgenleri hakemlere sunulur. Bu durumda eğer her şey ırkına göre uygunsa köpeğe  Körklasse 1 ( ırkın devamı için şiddetle tavsiye edilir ) verilir. Körklasse 2 ırkını devam ettirebilir, ama şiddetle tavsiye edilmez . 1949 dan itibaren Körung ( üretim ) kıstasları SV tarafından konuldu. 
Bu işlem SV veya ülkemizde ise  ACKİSD ( Alman Çoban Köpekleri Irk ve Spor Derneği ) tarafından kayıtlara işlenir.
Her köpeğin bir nüfus kağıdı bulunmalıdır. Çünkü siz herhangi bir köpek değil, bütün ırkının güzelliğini taşıyan ve 4  nesil geriye kadar belli olan soylu aileden gelme bir köpek aldığınızdan emin olmalısınız. Soy ağacı hem erkek ve hem dişi köpek olarak, size daha önce satıcı tarafından mail veya internet yolu ile bildirilmelidir. Bunun doğruluğunu da uluslararası standartlarda bir katalog olan pedigree sitesinden kanıtlayabilirsiniz.Buradan başarılı olmayan iki soy ve başarılı olan 2 soy da incelenebilmektedir. Burada bakılacak olan o soyda her köpek körung ( üretim belgesi almış mı ve almışsa hangi kategoride almış olmasıdır. En iyi kategori körungsklasse1a dır ( Kkl1a - Buradaki a harfi kalça çıkığı olmadığı anlamına gelmektedir ) körung alan bir köpek 2 yıl sonra tekrar sınava girip, körung alırsa bu tüm yaşamı boyunca artık geçerli olacaktır. Kkl 2 alan köpekler standartlardan sapmakla birlikte, üretim için yeterli bulunan köpeklerdir. Köpeğin sağ kulağında bir numara olmalı ( bu sistem artık yeni uygulamalarda kullanılmamaktadır ) veya sol ensesinde bir çip taşımalıdır. 
Alman Çoban Köpekler Derneği, Dünya Alman Çoban Köpekleri Birliği (WUSV) tarafından tanınmış Alman Çoban Köpeği ırkının Türkiye'de üretimi konusunda Ana sorumlu  örgütüdür. 
2.KÖRÜNG yönetmeliği WUSV tarafından tanınmış olan AÇKB’NİN Alman Çoban Köpeklerinin üretimi ve ırkın gelişimi için kullanılmaktadır. Bu yönetmelik Alman Çoban Köpekleri Derneği yönetmeliklerinin bir parçasıdır ve bütün üyeler için mecburidir. 
3.KÖRÜNG’ÜN amacı; Irkın Karakteri, çalışma kalitesi ve anatomisinin korunması ve geliştirilmesidir. Bu sayede üretime uygun damızlıklar seçilir ve üretime elverişli olduğu onaylanır.     
4.KÖRÜNG planı genel merkez tarafından belirlenir. Genel merkez klüplere Körung düzenleme yetkisi verebilir. 
5.Körüng ustası olanlar ancak ırkı değerlendirebilir. 
6.Körüng’e takdim edilecek köpeğin sahibi mecburen Alman Çoban Köpekleri Derneği' üyesi olmalıdır. Bir köpeğin birkaç sahibi olduğu takdirde hangisinin imza atmaya yetkisi varsa Alman Çoban Köpekleri Derneği için sahibi o sayılır. Sahibinin Alman Çoban Köpekleri Derneği'nden çıkmasıyla köpeğin Körüng ünvanı feshedilir. Üretici kitabına göre uygun görülmeyen köpek sahibinin köpeği Körünge takdim edilemez, aynı köpek başkaları tarafından da takdim edilemez. 
7.Körüng ustasının kararı kesindir ve itiraz edilemez. 
8.Bir günde Körüng ustası incelemesi yapmak için 15 köpek alınabilir. Bu sınav belli bir tarihte yapılır ve önceden ilan edilir.
9.Körüng’ün sınavının tamamlanmasından sonra bütün belgeler toplanır. Belgelerin doğru oldukları onaylandıktan sonra geçerli belge verilir. Her yılın sonunda Körünge iştirak etmiş köpekler bütün bilgileri ile birlikte derneğin bülteninde yayınlanır. Bültende dişi köpekler ve erkek köpekler ayrı yazılırlar. Körünge iştirak etmiş fakat geçememiş olan köpeklerin soyağacına işaret konur. 
10. WUSV üyesi ülkelerde 2006 yılına kadar Körung raporu almış köpeklerin ünvanları dernek tarafından tanınır, kabul edilir. 2006 yılından sonra yurtdışında Körung ünvanı almış köpekler Türkiye’de en az bir kez sınava girme mecburiyeti vardır.

siegervon1929spitzanrudevon1973
  

Yukarıdaki resimlerde, Alman Çoban Köpeğinin, yaklaşık 44 yıl içinde, kalçasının eğiminin nasıl değiştiğini görmektesiniz. Bu durum Alman Çoban Köpeklerinin şık görünmesini ve hem de daha iyi sıçramasını sağlamaktadır.

 II. KÖRUNG'A İŞTİRAK ETMEK İÇİN ŞARTLAR.

   1. Körüng’a sadece Alman Çoban Köpekleri Derneği'nin yetiştirme defterine yazılı, inceleme tarihinde 18 ayını doldurmuş olan Alman Çoban Köpekleri katılabilirler. 
    2.    Minimum çalışma kabiliyetini belirleme sınavını almış olmalıdırlar. 
    3. Alman Çoban Köpekleri Derneği'nin yetki tanımış olan veteriner tarafından kalça displazisi sonuçları olması gerekir.
    4. Sınavdan en az "iyi" not almış olması gerekmektedir.  
    5. Tekrar Körünge girmek için bir önceki Körüng belgesini getirmesi gerekir. 
    6. Hasta köpeklerin takdim edilmesi yasaktır. Arz edilen dişi köpek çiftleşmiş ise Körüng yetkilisi (ustası) ne zaman takdim edileceğini ayarlar.  
    7.Takdim edilen köpeklerin damga numaraları veya çipi kontrol edilir. 
    8.Köpeğin Körünge takdim edilmesi için, sahibi bütün belgelerinin aslını getirir. Kontrol hakkı Körüng ustasınındır. 
  
III. KÖRUNG Sınavının Gerçekleşmesi

1.    Körung’u düzenleyen organizator aşağıdaki gereksinimleri temin etmelidir. 
-    Yeterli alan ve ilk yardım malzemeleri.
-    Yeteri kadar kalifiye  personel
-    Kantar, ştok (özel ölçme aleti), ve ölçme şeridi (mezura). Tabanca ( 6 mm kalibreli) ve yeteri kadar mermi.       
-    Sığınak (Çadır)
-    Rehberlere numara.
-    Seslendirme mecburi değildir. 

    2.    Hayvanın psikolojisini yoklama. Körüng ustası her takdim edilen köpeğin psikolojini/Karakterini test eder. Bu test Körüngün başından sonuna kadar sınavın her aşamasında yapılabilir. Standartlara göre köpeğin kendine güveni olmali, çevresindeki dikkat dağıtıcılardan etkilenmemeli, sağlam sinir sistemine sahip, hoşgörülü fakat dikkatli olmalıdır. 
    3.    15 adım mesafeden 2 el silâhla ateş edilir. Köpek silâh sesinden etkilenmemeli, çekinik davranış göstermeden rahat bir vucut diline sahip olmalıdır. 
    4.    Korkmazlık ve mücadele etme isteğini yoklama yapmak. Körüng ustasının işaretiyle yuları olan köpekle birlikte rehber sığınağa doğru ilerlerler. Sığınağa 15 adım kaldığında rehber köpekten yuları alır, köpek ise onun sol bacağına yakın durumda yürümeye devam eder. Sığınağa 5 adım kaldığında aniden oradan figüran çıkar ve rehberin üzerine doğru koşar. Köpek derhal figüranın üzerine atlamalı ve onu ısırmalıdır. Figüran elâstiki bir sopayla 2 kez müsade edilen noktalara vurur. Körüng ustasının işaretiyle figüran her çeşit hareketleri sona erdirir. Köpek kendiliğinden veya emirle figüranı bırakması gerekir.      Rehber köpeğe yuları takar. Figuran tehdit edici sesler çıkararak ileri doğru koşar ve köpekten uzaklaşır. 30–40 adım uzaklaştığında hakemin onayıyla rehber köpeği yulardan çözer kendisi ise yerinde kalır. Figuran bağırarak köpeğe doğru koşar. Bu durumdada köpek tereddüt etmeden figuranı  Isırmalıdır. Kısa bir boğuşmadan sonra figüran hareketlerini sona erdirir. Köpek kendiliğinden veya tek komutla yardımcıyı bırakması gerekir. Eğer köpek bırakmaz ise, figüran daha 30 saniye hareketsiz kalır. Rehberin hakemin onayıyla 3 kez bırak komutu verme hakkı vardır. Körüng ustasının işaretiyle rehber gidip köpeği figüranın yanından alır. Eğer birinci alıştırmada "hücumda" ve ikincisinde "kontra ataklı kaçma denemesine" köpek kendiliğinden veya tek komutla hücumu durdurur ise Körüng yazısında bu "last ab" olarak yazılır. Eğer köpek bu istemi yerine getirmez ise "last nicht ab" olarak yazılır.    Bu yoklamalardan sonra genel değerlendirmede şöyle yazılır:-    İfade edilmiştir (ausgepragt)-    Mevcut (Vorhanden)-    Yetersiz (nichttgenugend.)Bu yoklamadan sonra Körüng yetkilisi (ustası) damga numarasını veya çipi  kontrol eder. 
5.    Ölçüleri ve ağırlık. Her köpeğin tartılması, göğüs kafesinin derinliğinin ve çemberinin ölçme işleri Körüng ustası tarafından gösterilen yardımcı yapar. Yerden omuz yüksekliğine kadar ve uzunluğunu ölçme işlemlerini Körüng ustası tarafından yapılır. 
6.    Hareketlerini değerlendirme ve köpeği duruşunda değerlendirmek.     Bu değerlendirme sırasında Körüng ustası köpeğin anatomisinin raporlamasını yapar. Körüng raporunun yazılması bittikten sonra Körüng ustası yazılanların doğruluğunu yoklar imzalar, yazılanları ve verilen Körüng-kıdemi (Körüng-klâsı) hoparlörden bildirir. Körüng sınavından sonra evraklar ofise gönderilir. Ofis gerekli belgeyi hazırlar ve verir.  
   
IV. KÖRUNG DERECELERİ.    

1. Körüng I üretim için  tavsiye edilenler arasında en yüksek derecedir.
    Aşağıdaki maddelere cevap veren köpekler KKL 1 ünvanına sahip olabilirler.    
    — Anatomik yapısı, ölçümleri ve ağırlık bakımımdan tamamen cinsin standardına uygun olanlar.      
    — Davranış bakımından kendinden emin, rahat, korkmaz ve mücadeleye istekli olmalıdırlar. 
    — Pürüzsüz, kusursuz  tam teşekküllü dişleri olmalı.  Bir ikiz ön azı dişi olabilir.  
2. Körüng klâs 2 aşağıdaki köpeklere verilebilir:
    — Anatomi yapılışlarında çok küçük kusurları olanlar.
    — Standarda gösterilen, yerden omuz yüksekliğindeki ölçülerden 1 cm alçak veya yüksek olabilirler. 
    — Sertlik, korkmazlık ve mücadele isteği için "mevcut" değerlendirme alanlar.
    — Bir ön azı dişi veya bir kesici dişi olmayan, iki birinci ön azı dişi olmayan, bir birinci ön azı ve bir kesici dişi olmayan, bir ikinci ön azı dişi olmayan, aşağıdaki iki orta kesici dişlerinin azıcık ileri çıkık olanlar.

V. Körüng-sınıfının yükselişi. 

    İlk defa KKL 2 almış olan köpeğin sahibi tekrara aynı Körüng ustasının yanında klâsını yükseltmek için bir yıl geçtikten sonra girebilir.

    Başka Körüng ustası yanında sınava (Körünge) girebilir ancak birinci Körüng ustasından izin almalıdır. Yine eski sınavdan bir yıl geçmesi gerekir. Körüng-kıdemi (Körüng-klâsı) yükseltmek sadece bir defa olabilir.

VI.    Körüng sınavına katılamaz olanlar 

    — Anatomik açıdan oldukça kusurları olanlar. 
    — Standardın üzerinde büyük olan köpekler— Testis veya testisleri eksik olanlar. 
    — Diş sisteminde kusurları olanlar. Bir üçüncü ön azı dişi olmayanlar, iki kesici dişi olmayanlar, bir ikinci ön azı ve bir kesici dişi olmayanlar, bir birinci ön azı ve bir ikinci ön azı dişi olmayanlar, iki ikinci ön azı dişi olmayanlar. 
    — Pigment yapısında oldukça kusurları olanlar. 
    — Uzun ve uzun-sert kıllı köpekler. 
  
VII. Körüngün (İncelemenin) Süresi. 

     —    Alman Çoban Köpeği bir defa Körüng’ ten geçmiş ve üretimi için gereken ünvanı almasından bir yıl sonra tekrar aynı ünvanı aldığında bu ünvan hayatı boyunca geçerlidir ve artık Körüng sınavına girmez. 
    —    Hamile köpeklerin incelenmesi bir yıl için ertelenebilir. Körüng gününde çiftleşme belgesi getirilmeli. Eniklemeye gününe 42 günden daha az kalmamış olmalı. Bu madde  emzikli olan köpekler için de geçerlidir. Eniklemesinden 42 gün daha az olmamalıdır. 
    —    Başka sebeplerden dolayı Körüng ertelenemez.  
  
VIII.  Körüng Derecesinin Durdurulması. 

    — Köpek, Alman Çoban Köpekleri Derneği'ne üye olmamış bir kişiye satıldığında veya satın alan kişi üç ay zarfında (satın aldıktan sona) üye olmaz ise Körüngün yürürlüğü durdurulur.

    — Köpeğin sahibi Alman Çoban Köpekleri Derneği üyeliğinden çıkarıldığında Körüngün yürürlüğü üyelikten çıkarıldığı tarihten itibaren durdurulur.

    — Durdurulma işlevi “Körüng’ ten mahrum etmek usûlü” vasıtasıyla yapılır. Bu işlemi uzman incelemesi yapmış olan Körüng ustası tarafından yapılır. Aynı kişi Körüng bültenine yazılmasını ve malûmat verilmesi için ofise  bildirir.  
Köpeğin üretime elverişli olduğunun Körung Hakemi tarafından değerlendirilmesi 
1.Genel Açıklama:

ACKISD (Alman Çoban Köpeği Irk ve Spor Derneğin)'de, Dünya Alman Çoban Köpekleri Birliği(WUSV)'da geçerli olan Körung Yönetmeliğinin bire bir aynısı geçerlidir. 
Körung Alman Çoban Köpeklerinin planlı bir şekilde üretimlerini sağlamak amaçlı, düzenlenmiştir. Körung'un amacı Alman Çoban Köpeklerinde belirlenen olağan veya olağanüstü özeliklerini ,karakter,iş başarısı ve anotomik özellikleri ile ön plana çıkan ve üretim için üstün vasıflar gösteren köpekleri üretim için kullanarak bu özelliklerinin gelecek nesillerde sağlanması ve güçlendirilmesi hedeflenmektedir. 
Körung'u ancak tecrübeli ve yetkili Irk Standartları  Hakemleri (Körmeister'ler) düzenleyebilir. Tarih olarak 1.Mart ile 30 Kasım arasında düzenlenebilir. 

Körung 'a katılabilmek için Köpeğin gereken vasıfları ve şartları: 
-Körung 'a katılabilmek için Üretim kıtabında köpeğin kayıt şartı aranmaktadır.Ayrıca Köpeğiniz 2 yaşını doldurmuş olmalıdır. 
-Uluslararası hakem tarafından değerlendirilen SchH1veya IPO1 sınavından başarı ile geçmiş olması ve C(Koruma) Bölümünden en az 70Puan almış olması gerekmektedir. -Uluslararası hakem tarafından değerlendirilen Dayanıklılık sınavından (AD-Sınavı) başarıyla geçmiş olması gerekir.
-Şeceresinde ''a'' Damgasının(üretim izninin) bulunması yani HD Röntgenin çekilip Merkez tarafından değerlendirme yapıldıktan sonra şeceresine işlenmesi gerekmektedir.
-1.1.2004 tarihinden sonra doğan köpeklerde ayrıca şeceresinde ED damgası yapılmış olması da gerekmektedir. 
-Uluslararası hakem tarafından değerlendirilen bir Irk Standartları yarışmasında en az ''G' ( gut )' yani ''iyi'' notu almış olması gerekmektedir. Diğer aranan şartlar:
-Hasta köpekler Körung 'a katılamaz.
-Dönemi gelen dişi köpekler hakeme bildirilir ve hakem süreci belirler. Köpeğin Tatu veya Chip numarası ile kimliği tespit edilebilir olmalıdır.
-Körung 'a en az 7 gün önceden kayıt yapılması gerekmektedir.
-Orjinal Şeceresi olmalıdır.
-Sınav ve Değerlendirme defteri olmalıdır.

KÖRUNG'un işleyişi:

1.Köpeğin karakteri gözlem altına alınır,tüm sınav boyunca hakem köpeğin bir Alman Çoban Köpeğinde olması gereken sağlam karakter yapısının varlığını gözlemlemektedir. Bu özelikle köpeğin kendine olan güvenini,rahat davranışını,iyi huylu ve sağlam karakter yapısında olduğunu göstermesi ile belirlenmektedir. 
2. 15 adımlık bir mesafeden 6mm kuru sıkı tabancadan iki el ateş edilir,köpek bu seslere duyarsız olmalıdır. 
 Koruma Bölümü: 
1.Sahibi Köpeğini sevk kayışlı haliyle hakeme takdim eder.
2.Hakemin belirlediği noktaya, gizlenme noktasının 30 adım ileresine gider ve köpeğinin sevk kayışını çözer. 
3.Sevk kayışı boyuna asılır veya cebe saklanır. 
4.Hakemin talimatı üzerine köpek serbest olarak sahibinin sol tarafında yürüyerek gizlenme noktasına doğru ilerler. 
5.Köpek sahibini çok yakın mesafede takip etmek (yanında yürümek) zorundadır. 
6.Hakemin işareti üzerine gizlenme noktasında bulunan ''Helfer''yardımcı, köpek gizlenme noktasına 5 adım kala köpeğe saldırmak üzere çıkış yapar. 
7.Köpek anında karşı atak yaparak yardımcının kolluğunu sert ve dolu bir şekide ısırıp bırakmaması gerekmektedir. 
8.Köpek ısırdıktan sonra yardımcı iki defa sopası ile köpeğin sırtına ,omuz bölgesine veya ön kol bölgelerine vurur.
9.Saldırı esnasında sahibi köpeğine sesli destek verebilir.
10.Hakemin talebi üzerine yardımcı saldırıyı durdurur ve sakince bekler. 
11.Köpek kendi halinde veya sahibinin bırak komutu üzerine ısırmayı bırakıp yardımcıyı dikkatle takip etmelidir.
12.Hakemin işareti üzerine sahibi köpeğinin yanına yaklaşır. Sahibi köpeğinin sevk kayışını bağlar ve hakemin gösterdiği gizlenme noktasına gider. 

Gizlenme Noktasında bulunan Yardımcını uzaktan saldırısı:

1.Gizlenme noktasında bulunan Sahibi ve Köpek hakemin talimatı üzerine orta çizgi hizasına gelirler.

2.Köpeğin sevk kayışı çözülür ve tasmasından tutulur. 
3.Bu posizyon saldırı anı gerçekleşinceye kadar ve ileri komutu verilinceye kadar,bozulmaz. 
4.Yardımcı hakemin talimatı üzerine gizlenme noktasından çıkar ve normal adımlarla orta çizgi hizasına doğru yürür yaklaşık köpeğe uzaklığı 70-80 adım olmalıdır. 
5.Köpek sahibi Yardımcıya durması için uyarıda bulunur. 
6.Yardımcı bu uyarıyı dikkate almaz ve koşar adımlarla doğrudan saldırıya geçer. 
7.Saldırı başlar başlamaz hakem köpek sahibine Köpeğin saldırıyı karşılaması için talimat verir. 
8.Sahibi hemen ileri komutu ile birlikte köpeği bırakır. 
9.Köpek ısrarlı, enerjik, sıkı,dolgun ,kendine güvenli ve sakin bir ısırma ile saldırıya karşı koymalıdır. 
10.Köpek ısırdıktan sonra yardımcı sopa vurmadan kısa bir karşı baskı uyguladıktan sonra , hakem işareti ile, saldırıyı durdurur.
11.Bunun üzerine köpek kendiliğinden veya sahibinin bırak komutu vermesi üzerine kolluğu ısırmayı bırakmalı ve yardımcıyı gözden kaçırmadan dikkatle izlemelidir. 
12.Hakemin talimatı üzerine Köpek sahibi Köpeğine doğru ilerler ve köpeğini sevk kayışını bağladıktan sonra uzaklaşır. 
13.Hakemin yanına gelir görevin tamamlandığını bildirir ve sahadan ayrılırlar. 

Körung:

Körklasse 1

Körklasse 1 katagorisine giren köpekler Irk Standartlarını tümüyle yansıtan alabilecekleri en üst düzeyde üretim ünvanıdır.Böylelikle üretim için özelikle tavsiye edilen köpeklerin ünvanıdır. 
a) Ölçüleri,kilosu ve anatomik yapısı Irk Standartları dahilinde olanlar. 
b) Tüm davranış biçimlerinde, yani kendine güvenen,iyi huylu,iç güdüleri gelişmiş kendinden emin ve dayanıklı olan köpekler. 
c)Dişlerinin eksiksiz var olması;çift premolar 1 olmasına müsaade edilir. 

Körklasse 2:

Körklasse 2 ye dahil olabilecek Köpekler,

a)Anatomisinde küçük eksikleri,hataları olanlar;

b)Boy Standartlarını 1cm fazla geçmiş veya altında olanlar;

c)TSB(İç güdü,Güven,Dayanıklılık) testinde ''mevcut''notu alanlar.

d) Bir ön azı dişi veya bir kesici dişi olmayan, iki birinci ön azı dişi olmayan, bir birinci ön azı ve bir kesici dişi olmayan, bir ikinci ön azı dişi olmayan, asağıdaki iki orta kesici dişlerinin biraz ileriye doğru çıkık olanlar.

Bir üst Körüng sınıfına yükselme.

İlk defa Körklasse 2 almış olan köpeğin sahibi ünvanını yükseltmek için bir yıl geçtikten sonra aynı hakem nezaretinde girebilir. 
Başka hakemle Körung yapabilmesi için ilk Körug'a girdiği hakemin izni gerekmektedir. Bir önceki sınavdan bir yıl geçmesi gerekir. Körüng- sınıfının yükselmesi sadece bir defa olabilir. 
 Körüng'a müsade edilmeyen Köpekler: 
a) Anatomisi oldukça kusurları olanlar. 
b) Standart'ın üzerinde 1cm den büyük veya küçük olan köpekler.
c) Testis hataları olanlar.
d) Dişleri kusurları olanlar. Bir üçüncü ön azı dişi olmayanlar, iki kesici dişi olmayanlar, bir ikinci ön azı ve bir kesici dişi olmayanlar, bir birinci ön azı ve bir ikinci ön azı dişi olmayanlar, iki ikinci ön azı dişi olmayanlar. 
e) Pigment yapısında oldukça kusurları olanlar.
f) Uzun ve uzun-sert tüylü köpekler.

Körüng'un tekrarlanması:

İlk defa Körung 'a giren Köpeğin Körung ünvanı iki yıl geçerlidir, devamı için ikinci yıl'da tekrar Körung sınavına girmek zorundadır. 
İkinci kez girdiği Körung ömür boyu geçerlidir.

Körklasse düzeltmesi için girilen sınav ilk geçerlilik süresini uzatmaz 
Hamile köpeklerin ikinci Körung'katılımları bir yıl için ertelenebilir.

Körüng gününde ispatlanması gerekenler: 
-Çiftlesme belgesi.
Hamilelik süresinin en az 42 gün olduğunun ispatı.
-Üretim Sorumlusu tarafından köpeğin hamile olduğuna dair bir belge.

- Aynısı emziren anne köpekler için geçerlidir .Yavruların doğumu 42 günü geçmemiş olmalıdır . 
- Başka sebeplerden dolayı Körüng ertelenemez. 
Bunu Almanyada SV, Türkiye'de ACKİSD ( Alman Çoban Köpekleri Irk ve Spor Derneği ) yapmaktadır. Dünya Alman Çoban Köpekleri Birliği ( WUVS ) da bir diğer uluslararası  Dernektir.

1999 dan beri Almanyada DNA testi de yapılmaktadır. Köpekten alınan kan labaratuvar testlerinden geçtikten sonra saklanmaktadır.
Go to top